Maj 22, 2012, 05:59

Autor Wątek: Polska tania misja kosmiczna  (Przeczytany 1275 razy)

Offline kopernikus

• Nowy
  • *
  • LOXem i ropą! ;)
Odp: Polska tania misja kosmiczna
« Odpowiedź #30 dnia: Styczeń 10, 2012, 21:42 »
Ma pełne prawo to jego forum ..... jeśli trafiłem w czyjeś ego Przepraszam nie po to tu się pojawiłem.
Połowa wątku to krytyka nie moich "bzdurnych " pomysłów tylko mnie - o sobie to ja się niczego nowego nie dowiem zwłaszcza od nieznajomego kimkolwiek by nie był .
Założyłem, iż jest tu kilku pasjonatów którzy wkładali sporo wysiłku i nakładów w wysłanie jakiejś nawet banalnej sondy balonem meteo, wystrzeliwali rakietki itp małe programy kosmiczne realizowali bo mieli taki pomysł i osiągali swój cel pomimo tego ,że takie programy już realizowano ,że rodzina by lepiej zagospodarowała i czas i pieniądze na to przeznaczone, krytyka zapewne nie była im obca ale mieli takie marzenie i teraz marzą dalej i też to zrealizują bo tego chcą.
Ja mam taki pomysł i prawdopodobnie nie będzie to pojazd mogący dotrzeć do Księżyca za pierwszym razem, ale jeśli uda mi się wynieść taki sterowiec wyżej niż 40km to będzie sukces czy porażka? jeśli wyląduje o własnych siłach bez spadochronu co wtedy?
A to tylko pomysł z 1937r
http://pl.wikipedia.org/wiki/Gwiazda_Polski

Offline astropl

• Weteran
  • Zmieściłem się w Sojuzie :)
    • Loty Kosmiczne
« Odpowiedź #31 dnia: Styczeń 10, 2012, 22:13 »

Połowa wątku to krytyka nie moich "bzdurnych "
Nie musisz być taki skromny, możesz o nich śmiało pisać bez znaków "".

Założyłem, iż jest tu kilku pasjonatów którzy wkładali sporo wysiłku i nakładów w wysłanie jakiejś nawet banalnej sondy balonem meteo, wystrzeliwali rakietki itp małe programy kosmiczne realizowali

Oprócz pasjonatów - na bardzo różnym stopniu zaawansowania, ale chcących się czegoś dowiedzieć i douczyć - są tu też profesjonaliści, zajmujący się prawdziwymi badaniami kosmicznymi. Jeden z nich udzielił ci dobrej rady, ale ty odpowiedziałeś mu coś w rodzaju, że też piwo wypić potrafisz. Z całym szacunkiem, ale to jest po prostu dziecinada. I na pewno nie chodzi tu o niczyje ego, bo nie zauważyłem, by ktoś miał je na PFA przesadnie rozdęte.

Po raz ostatni apeluję i zachęcam do liźnięcia podstaw fizyki. To nie boli, a szybko zrozumiesz i sam obliczysz masę balonu, wodoru potrzebnego do jego dźwignięcia, ładunku użytecznego, pułapu itp. Jak również masy aparatury (wraz z odpowiednimi źródłami energii) potrzebnej do skroplenia wodoru, by go użyć jako paliwa do rakiety i wielu innych rzeczy, o które pytałeś.

Jak dla mnie jest to, póki co, koniec dyskusji w tym wątku.
Waldemar Zwierzchlejski
http://lk.astronautilus.pl

Offline deska

• Junior
  • **
« Odpowiedź #32 dnia: Styczeń 10, 2012, 22:17 »
Ja mam taki pomysł i prawdopodobnie nie będzie to pojazd mogący dotrzeć do Księżyca za pierwszym razem, ale jeśli uda mi się wynieść taki sterowiec wyżej niż 40km to będzie sukces czy porażka? jeśli wyląduje o własnych siłach bez spadochronu co wtedy?
Moderator ma anielską cierpliwość...

Offline Radek68

• Moderator Globalny
  • Uwolniono "SONDĘ"
« Odpowiedź #33 dnia: Styczeń 10, 2012, 22:30 »
Potwierdzam kolejny raz , dłużej niż ja uczyliście się definicji , wzorów i mniej lub bardziej słusznych zasad - jesteście lepsi niż ja
 piszę to do wszystkich którzy chcą to usłyszeć  bym nie musiał każdemu z osobna tego opowiadać
(...) a co z moimi prostackimi pytaniami ??????? macie możliwość udowodnić swą wielkość ;) może źle szukam, lecz nie mogę trafić - wklejcie linka i już....

Wśród naszych użytkowników są ludzie związani z branżą kosmiczną i astronautyczną, z różnymi tytułami naukowymi, ludzie pracujący w NASA, ESA, są także zwykli hobbyści mający zupełnie niezwiązane z tematyką forum wykształcenie - tak inżynierowie jak i technicy, są ludzie na studiach, są licealiści, są gimnazjaliści.
Być może (tego akurat nie wiem) są też uczniowie podstawówki.
Są ludzie w wieku lat kilkunastu i ludzie w wieku emerytalnym (po 65 roku życia).

I wielu nie ma szczegółowej, czy nawet podstawowej wiedzy o wzorach i definicjach o których piszesz, ale jeśli nie wiedzą, to słuchają co mówią ci, co to pojęcie mają. A jak zaznaczyłem na wstępie - tu są ludzie, którzy wiedzą co mówią.

Pewne pomysły mogą być ciekawe, różne koncepcje - nowatorskie.
Ale jeśli kilka osób z rzędu mówi, że pomysł jest nierealny, przeczący zasadom fizyki, to po co zadajesz kolejne pytania o jakiś tam udźwig tony przez balon wodorowy i moc rakiety potrzebną by z pułapu 40km rozpędzić 1 t do prędkości niezbędnej do opuszczenia orbity Ziemi?

Równie dobrze mógłbyś pytać, jaką powierzchnię powinien mieć dywan, który uniesie rakietę, bo słyszałeś, że są takie dywany i "proszę podać mi linka i wyliczyć". ;)

Nie wymagaj (bo niby jakim prawem) od ludzi tłumaczenia Ci podstaw. Ludzie tu są dla przyjemności, a nie z obowiązku.
Ty - jak mniemam - również. I mam nadzieję, że z nami pozostaniesz, bo astronautyka to ciekawa dziedzina.
Pytaj, dociekaj, ale zgodnie z możliwościami dawanymi nam przez technikę i technologię, a także w zgodzie z prawami fizyki.

╔════════════════════════════╗
║ SONDA - TVP Historia 18.30 ║
╚════════════════════════════╝

Offline ekoplaneta

• Weteran
  • One planet Once chance
« Odpowiedź #34 dnia: Styczeń 10, 2012, 23:06 »
Kopernikusie posłuchaj rady kolegów z Forum. Pomyśl jak można dobrze chronić przyrodę nie znając jej praw? Jak budować samoloty nie znając praw fizyki odgrywających dużą rolę podczas startu, lotu i lądowania samolotu. Tym bardziej loty w spejs. Piszesz iż jesteś studentem. Status studenta zobowiązuje do samodzielnego poszukiwania wiedzy  ;) Fakt Forum w tym może pomóc, ale nie będzie w tym wyręczać braków wszystkich braków wiedzy. Kopernikusie, jeżeli rzeczywiście interesujesz się lotami kosmicznymi i chcesz coś swojego wnieść do tej działki to musisz ale to musisz pouczyć się fizyki. Jeśli nie to będziesz jak osoba na szosie kierująca samochodem nieznając praw ruchu drogowego!
Pozdrawiam i życzę miłego zdobywania wiedzy  :)

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net - polski serwis o tematyce astronatycznej
« Odpowiedź #35 dnia: Styczeń 10, 2012, 23:15 »
Moderator ma anielską cierpliwość...

To ja tylko dopiszę, że wątek jest bacznie obserwowany i mam nadzieję, że będzie zmierzać docelowo w dobrym kierunku. Mam jednak nadzieję, że Kopernikus zechce samemu poszukać informacji a nie wymagać od innych wyliczania bardzo karkołomnej i nierealnej koncepcji. Oraz - że sam wykaże się wielkością - i będzie prowadzić bardziej wyważoną dyskusję. :)

Pozdrawiam i obiecuję dopisać nieco własnych komentarzy w najbliższym czasie. Może się przydadzą Kopernikusowi. :)

Offline Trafiony

• Pełny
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #36 dnia: Styczeń 11, 2012, 00:24 »
kanarkusmaximus

Myślę że problem jest z całkiem innej "branży", bardziej zaawansowanej w rozumieniu świata. Zwie się pycha.
Już pod koniec lat 60tych zainteresowałem się astronautyką. Studiowałem fizykę parę lat, z której mnie wylali zresztą. Ale prof. Chełkowski powtarzał gdy mi stawiał bombę - pan taki inteligentny, pan powinien to lepiej umieć. Tylko nie rozumiał, że ja mam dobrą intuicję jako fizyk, tylko do tych ich matematycznych wzorów pamięci nie mam.
Więc co nieco jednak kumam w tej branży. Ale nie przyszłoby mi do głowy z punktu stawiać pod murem i obrażać iluś ludzi. Albo wymagać od nich żeby mi wykłady robili za darmo. Dobre wykłady nie są zazwyczaj za darmo ( i na pewno nie należy ich wymuszać psychologicznym terrorem). A jak ktoś łaskawie zechce wyłożyć, to trzeba ładnie dziękować.
(Ciach)

--------------
Mały edit z mojej strony - po co się obrażać... :)
Radek68
« Ostatnia zmiana: Styczeń 11, 2012, 09:37 wysłana przez Radek68 »

Offline Lampka

• Junior
  • **
« Odpowiedź #37 dnia: Styczeń 11, 2012, 15:40 »
...
1)  Jaka objętość balonu wodorowego potrzebna jest do wyniesienia 1 t ładunku ?
...
Pomysł jest generalnie beznadziejny. Radzę posłuchaj mądrzejszych (do których ja osobiście nie śmiałbym się zaliczyć) i nie brnij w stronę Juliusza Verne'a.

Ale skoro pytasz odpowiem przynajmniej na to jedno powyższe pytanie.
Do wyniesienia 1 tony ładunku na wysokość ponad 30 km użyjmy 200 balonów o masie własnej 3 kg, każdy napełniony w ten sposób, żeby miał nośności 5kg. Każdy z balonów będzie napełniony ponad 10 m3 wodoru lub podobną ilością helu. Czyli razem około 2000 m3 wodoru. Po około 110 minutach wznoszenia z prędkością 5 m/s takie naręcze balonów  powinno osiągnąć wysokość, na której nastąpi rozerwanie powłok, według kalkulatora ze strony http://habhub.org/predict/ może to być nawet powyżej 34 km. Oczywiście balony znacznie zwiększą swoją objętość i trzeba by było skonstruować im specjalną uprzęż, żeby nie rozerwały się wcześniej w tłoku. Przypuszczam, że taka uprzęż uszczknie trochę z tej wymaganej tony.
Nie muszę dodawać, że na takiej wysokości temperatury są odrobinę wyższe niż te, których używa się do skraplania wodoru. Nie wspomnę o odpowiednich technologiach i urządzeniach, które też musiałbyś wynieść. No ale zakładając, że miałbyś jakąś czarodziejską różczkę skraplającą wodór, to uzyskałbyś z tych 180 kg trochę ponad 2,5 m3 ciekłego wodoru, o ile czegoś nie pozajączkowałem w rachunkach.
Jeśli ktoś ma ochotę ciągnąć tę bzdurę, to policzcie na jaką masę rakiety to by wystarczyło, żeby ją wynieść na orbitę. Potem możemy jeszcze pobawić się w wirtualne wynoszenie do stratosfery fabryki do skraplania wodoru.  ;)
« Ostatnia zmiana: Styczeń 11, 2012, 15:42 wysłana przez Lampka »

Offline kopernikus

• Nowy
  • *
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #38 dnia: Styczeń 11, 2012, 21:49 »
Dzięki Lampka za bardzo konstruktywną i przemawiającą do laika krytykę i wyjaśnienie w jednym - po to tu jestem ;)
Czy umieszczając balon z gazem w zbiorniku z membraną w której utrzymamy ciśnienie napełniania balonu gazem na ziemi, możemy zapobiec zmianie jego objętości po wyniesieniu (taki balon w balonie w pokrowcu z wytrzymałej na rozerwanie tkaniny, może tej stosowanej w poduszkach samochodowych ???? ) to tak bez odniesienia do 1t bardziej do małego eksperymentu ;)
coś ala
Sterowiec ciśnieniowy (bezszkieletowy, miękki) rodzaj sterowca, którego powłoka utrzymuje kształt dzięki nadciśnieniu gazu nośnego.

W zależności od temperatury i wysokości lotu gaz nośny zmienia swoją objętość, co wpływa na zmianę kształtu powłoki. Również napór powietrza może wywierać podobny wpływ. Aby temu zapobiec, w sterowcach ciśnieniowych stosuje się balonety, których objętość można, w miarę potrzeby, zmieniać przez tłoczenie do nich powietrza za pomocą dmuchaw lub niekiedy przez ciśnienie dynamiczne strumienia zaśmigłowego. W ten sposób kształt zewnętrzny sterowca nie ulega zmianie.

Offline kopernikus

• Nowy
  • *
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #39 dnia: Styczeń 11, 2012, 22:04 »
Pozostałym też bardzo dziękuję za krytykę tym razem kulturalnie i ładnie uzasadnioną  :-[              Borys sorki za to o piwach faktycznie nisko poleciałem mam nadzieję ,że nie jesteś pamiętliwy  :)
Szacunek za pasję , zainteresowanie i za wiedzę
Jak pozwolicie pomarudzę jeszcze chwilę ,  lecz staram się "mądrzej” zadać pytanie a to wymaga małych przygotowań w moim przypadku  ;D

Offline gregorius

• Nowy
  • *
  • Patrzę do góry;)
« Odpowiedź #40 dnia: Styczeń 13, 2012, 14:56 »
Myśle że wszyscy użytkownicy tego forum tak jak i w życiu zasługują na szacunek nie zależnie od tego czy są profesorem czy np. rolnikiem ;)

Offline kopernikus

• Nowy
  • *
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #41 dnia: Styczeń 13, 2012, 18:35 »
Gregorius wystawiając swe pomysły pod ocenę forum założyłem , że bez krytyki się nie uda ;)
Krytyka z ust ludzi kompetentnych do oceny nie obraża tylko naprowadza na właściwe rozwiązanie a jest tu ich sporo , co sprawia ,że warto posłuchać za co Cię krytykują ...... ;)
Każdy sam musi zważyć na czyjej krytyce mu zależy ... ;) Starczy wazeliny hehehe

Offline kopernikus

• Nowy
  • *
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #42 dnia: Styczeń 13, 2012, 18:46 »
Bałem się ,że napiszą "to już było idź do strony ..... " jak na razie twierdzą , że to nierealne więc jest nad czym myśleć i udoskonalać swoje pomysły . Założony cel istnieje tylko drogi nie znam jeszcze  ..... poddając krytyce jakieś tam przemyślenia może jakiś pomysł się obroni a to będzie kolejny krok do celu ......