Witam wszystkich!
Ostatnio mało czasu poświęcałem astronautyce z powodu nauki, szkoleń i różnych takich, ale wydaje mi się, że wracam! 
Ostatnimi czasy zająłem się 'spolszczaniem' Encyklopedii Britannica, a dokładniej jej astronautycznymi i astronomicznymi działami, jak dotąd w pełni ukończyłem tylko jedną stronę, ale dobre i to
. Zobaczcie poprawność merytoryczną, mile widziane również inne propozycje.

http://www.sendspace.pl/file/2a46dfe49d317325ecc9b7b
Jest to 9 strona 16 tomu
Hmm... Dobrze, że "spolszczaniem" napisałeś w cudzysłowie, bo popełniłeś spora ilośc błędów. Wszystkie, które na szybko znalazłem, wymieniam poniżej. Jednak najgorzej wygląda punkt 10, to jest po prostu stek bzdur. Przykro mi, że to piszę, ale takie są fakty.
1. Czemu Inne Światy pisane dużą literą?
2. "Jest zasilany wyłącznie" - zdanie pisane w innej osobie, niż poprzednie.
3. "rakieta Soyuz" - Sojuz.
4. "Po dotarciu na orbitę rakieta uruchomiła człon Fregat i popchnęła sondę w Kierunku Czerwonej Planety." - rakieta nie uruchamiała członu, popchnięcie to kiepskie słowo w tym kontekście, no i ten "Kierunek" pisany dużą literą...
5. "Zapewniają sondzie energii potrzebną do nawigacji." - energię.
6. "ANTENA WYSOKOCZUŁA" - antena o wysokim zysku.
7. "W tym momencie anteny odwraca się" antena.
8. "Niektóre tylko przelatują obok różnych ciał niebieskich inne z kolei na stałe pozostają na ich orbicie. Stamtąd mogą wysyłać mniejsze lądowniki," - mocno naciągane, tylko Apollo i Vikingi zrzucały lądowniki z orbity.
9. "SPACER KOSMICZNY
Aby zebrać więcej informacji, astronauci wychodzą w otwartą przestrzeń kosmiczną, poza statek." - a jakie informacje zbierają?
10. - wymiary statków kosmicznych - poza Apollo wszystkie
dalece odbiegają od rzeczywistych.