Luty 22, 2012, 20:46

Ankieta

Jak uhonorować rok działalności forum?

Szklanka lub kubek z logiem forum
18 (23.7%)
"Adoptowanie" panelu słonecznego na samolocie Solar Impulse
9 (11.8%)
Zlot forum
8 (10.5%)
Forumowa koszulka
14 (18.4%)
Plakat z nickami userów forum
11 (14.5%)
Medale lub monety okolicznościowe
5 (6.6%)
Reklama forum w innym serwisie lub serwisach
11 (14.5%)

Głosów w sumie: 35

Głosowanie skończone: Lipiec 17, 2011, 21:44

Autor Wątek: Rok działalności forum  (Przeczytany 4095 razy)

0 Użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net - polski serwis o tematyce astronatycznej
Rok działalności forum
« dnia: Lipiec 11, 2011, 17:03 »
Tak tak, zbliża się ten moment! :) 13 lipca będziemy obchodzić rok istnienia forum!

Serdeczne dzięki dla wszystkich - i tych "starych" jak i "nowych" czytelników forum. Bez userów forum byłoby martwe - a tymczasem moim skromnym zdaniem jest bardzo aktywne.

Pytanie - czy jakoś upamiętnimy ten nasz pierwszy roczek? Ja bym proponował dokonać wsparcia jakiejś "latającej" inicjatywy. :)
Swego czasu próbowaliśmy zdobyć panel dla satelity BRITE - gdzie niestety przegraliśmy rywalizację z jedną z partii politycznych. Może coś podobnego tym razem byśmy mogli zorganizować? W ten sposób stałoby się jeszcze bardziej jasne, że jesteśmy zainteresowani i wspieramy inicjatywy i pomysły z działki aerokosmicznej. :)

Może 'adoptowanie panelu słonecznego' w samolocie Solar Impulse byłoby dobrym sposobem?
http://www.solarimpulse.com/supporters_program/index.php?lang=en
Cena to 135 euro, więc można zrobić naprawdę symboliczne zrzutki i wystarczy do zakupienia. W załączniku zdjęcie samolotu na Le Bourget.

Offline velo

• Weteran
  • Straszę Greenpeace osobliwością i rządami AI ;P
Odp: Rok działałności forum
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 11, 2011, 17:40 »
Pomysł bardzo zacny! Cieszę się, iż mogę tu z Wami być od początku (choć odzywam się tylko od czasu do czasu)

Może ktoś jeszcze widział coś innego i ciekawego, gdzie jako forum można by się zrealizować?

Myślę iż powoli można też pomyśleć o czymś w stylu ogólnopolskiego zlotu forum - chętnie bym Was wszystkich poznał osobiście i napił się herbaty lub też piwa ;)

Pozdrawiam (obecnie z Kairu)
Velo
I sing the body electric

Offline Szaniu

• Weteran
  • Szepty Ziemi.
    • ExoplanetSpot
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 11, 2011, 17:58 »
Gratuluję założycielom forum świetnego pomysłu i właściwej pielęgnacji! Również bardzo się cieszę, że mogę być jego częścią :). Może rzeczywiście warto by uczcić zbliżającą się rocznicę.

Co do zlotu to niestety zazwyczaj bardzo ciężko coś takiego zorganizować... Ludzie są porozrzucani po całej Polsce, a nawet Świecie. Niemniej jednak byłoby to coś wielkiego!!

Offline Jacob

• Pełny
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 11, 2011, 20:40 »
Wow, już rok :P Aż sprawdziłem kiedy się zarejestrowałem. Ja proponuje się spotkać i wspomóc nasz raczkujący przemysł kosmiczny zakupem skrzynki wódki Copernicus xD

Offline Matias

• Moderator Globalny
  • No to cyk! ;)
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 11, 2011, 21:01 »
Wow, już rok :P Aż sprawdziłem kiedy się zarejestrowałem. Ja proponuje się spotkać i wspomóc nasz raczkujący przemysł kosmiczny zakupem skrzynki wódki Copernicus xD

Świetny pomysł ;D

Ale spotkać się kiedyś, jeszcze przy okazji jakiegoś większego wydarzeni astronautycznego nadawanego live, to byłoby bardzo ciekawe. Zresztą może przy okazji jakichś wydarzeń związanych z PTRem będzie można się spotkać (tak jak użytkownicy nsf spotykali się przy okazji startów STS, tak my moglibyśmy się widzieć przy okazji startów "naszych rakiet" hehe ;)).

Czas strasznie szybko poleciał, mam wrażenie, jakbym wczoraj siedział na tym forum w jakiś wakacyjny, letni wieczór.. co prawda właśnie mamy miesiące ciepłe, ale..

serce cieszy fakt, że mamy coraz więcej użytkowników, a forum się rozwija. Komentować w najbliższym (jak i dalszym!) czasie rzeczywiście mamy co :)

Offline Radek68

• Moderator Globalny
  • Uwolniono "SONDĘ"
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 11, 2011, 21:39 »
Zerknąłem do profilu i faktycznie, to już rok:

Nazwa użytkownika:  Radek68
Data rejestracji:   Lipiec 13, 2010

Brawo zatem!  ;D

Jak to uczcić?
Pomysł ze zlotem jest oczywiście fajny, ale mało realny. Jesteśmy za małym forum i niestety nie mamy bogatych sponsorów.  ::)
Jako przykład podam Zlot czytelników forum "Dobre programy" (www.hotzlot.pl).
W tym roku był to sponsorowany wyjazd do hotelu "Dolina Charlotty Resort & SPA", no ale głównymi partnerami Zlotu był Microsoft, Intel i SONY i dodatkowo było jeszcze 16 innych sponsorów (choćby Samsung, Campus, czy HP)...

Co my możemy zatem - realnie - zrobić?

Myślę, że niezłym pomysłem mógłby być forumowy kubek, lub koszulka8)
To jest koszt kilkunastu złotych od osoby, a frajda chyba nieprzeciętna. Co Wy na to?

╔════════════════════════════╗
║ SONDA - TVP Historia 18.30 ║
╚════════════════════════════╝

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 11, 2011, 21:45 »
Myślę, że niezłym pomysłem mógłby być forumowy kubek, lub koszulka8)
To jest koszt kilkunastu złotych od osoby, a frajda chyba nieprzeciętna. Co Wy na to?

Heh myślę, że forumowy kubek czy koszulka to zawsze można zrobić.

Ja natomiast myślałem o bardziej szczególnym uhonorowaniu naszego roczku - poprzez np to co napisałem w pierwszym poście. :) 

Offline skrzyp

• Weteran
« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 11, 2011, 21:55 »
Ja myślę, że kubek i koszulka to by było coś :) Tylko koniecznie taki 0,75l (mam taki z Władysławowa), już sama wielkość zwraca uwagę wszystkich w pracy, a co dopiero z logo PFA. ;)

A co do panelu na samolocie... tych paneli tam jest tysiace, tak myślę że to się zgubi w tłumie i co najwyzej kilku forumowiczow zwróci na to uwagę.

Zlot tez by byl fajnym pomysłem, tylko juz wiem ze mnie by nie było... wiec moglbym tylko pozazdroscic innym...

Offline Sokole Oko

• Weteran
  • ...and lift off!
    • Hawkeye Astro-Blog
« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 11, 2011, 22:07 »
Albo każdemu userowi po płytce termicznej z Atlantisa 8)

A trochę poważniej, to wg mnie pomysł Radka wydaje mi się całkiem przyzwoity :)

Jakby było za drogo, to najwyżej zamiast szklanego kubka - plastikową jednorazówkę z nadrukiem PFA albo bez nadruku i każdy sam pisakiem sobie napisze "PFA".

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 11, 2011, 22:25 »
Czy ktoś chciałby sprawdzić jak z kosztami takich pomysłów?

Offline Radek68

• Moderator Globalny
  • Uwolniono "SONDĘ"
« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 12, 2011, 00:15 »
Czy ktoś chciałby sprawdzić jak z kosztami takich pomysłów?

Kubek z logo to koszt kilku zł (od 5zł do 10zł) + przesyłka (też ok 10zł) razem 15zł - 20zł.

Koszulka to koszt koszulki (a ceny są różne... kiepskie 10zł, dobre 30zł) + nadruk (kilka zł) + przesyłka. Razem powiedzmy 30 - 40 zł.

Ceny z wybranych ofert na ALLEGRO.
╔════════════════════════════╗
║ SONDA - TVP Historia 18.30 ║
╚════════════════════════════╝

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 12, 2011, 00:20 »
A coś w rodzaju plakatu z nickami userów? Może to byłoby lepsze? Albo medale/monety okolicznościowe? :)

Offline skrzyp

• Weteran
« Odpowiedź #12 dnia: Lipiec 12, 2011, 07:16 »
Albo rozreklamowac forum wykupując reklamę na jakims (strzelam) onecie? Ciekawe tylko ile to kosztuje, bo ja nie mam zielonego pojecia.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
« Odpowiedź #13 dnia: Lipiec 12, 2011, 07:24 »
To może być także dobry pomysł - rozumiesz to poprzez jakiś banner na jakimś serwisie?

Offline skrzyp

• Weteran
« Odpowiedź #14 dnia: Lipiec 12, 2011, 08:22 »
Dokładnie