Kupiłem właśnie pierwszą książeczkę z serii, za 9 PLN pismo+książka. Zgodnie z obawami rozczarowałem się. Książeczka niewielka, format 17,5 x 10,5 cm, stron 96: połowa z tekstem i czarno-białymi ilustracjami, druga połowa na trochę lepszym papierze jako wkładka z kolorowymi zdjęciami.
Zdjęcia. Nie porównywałem ich z zasobami internetowymi NASA, ale podejrzewam, że nie zamieszczono w książeczce raczej nic nowego, w każdym razie nic takiego nie rzuciło mi się w oczy.
Tekst. Bardzo sztampowy, po krótkim wprowadzeniu krótkie opisy poszczególnych lotów. Ale naprawdę krótkie. Nie ma nawet skróconych biogramów astronautów nie mówiąc już o innych postaciach. Nie ma szczegółowego opisu kapsuły Mercury - więcej można znaleźć na Wikipedii. Nie przestudiowałem dzieła dokładnie, ale nie wydaje mi się, by było w nim cokolwiek nowego.
Natomiast polecam sam numer WiŻ, w szczególności z powodu artykułu znanego nam Adama Rapy. Tekst o marsjańskich MER-ach jest bardzo treściwy, przeglądowy, i dla kogoś kto tak jak ja nie śledził trasy łazików na bieżąco, wnosi wiele nowego. I przede wszystkim świetnie napisany!
W numerze także artykuł „Życie w kosmosie” traktujący o poszukiwaniach tegoż.
Jeśli kogoś to interesuje, zeskanuję ze dwie strony książeczki o Mercurym jako próbkę.