Maj 22, 2012, 04:59

Autor Wątek: Seria książek o historii podboju kosmosu  (Przeczytany 1098 razy)

0 Użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ansmann

• Junior
  • **
Seria książek o historii podboju kosmosu
« dnia: Maj 28, 2011, 14:02 »
Wraz z kolejnymi numerami Wiedzy i Życia mają pojawiać się książki z serii HISTORIA PODBOJU KOSMOSU.
Pierwszy numer powinien być już w sprzedaży (od 26.05.2011). Jeżeli ktoś widział, a może kupił ten numer to proszę o podzielenie się wrażeniami.

Więcej informacji: Link i Link.

« Ostatnia zmiana: Maj 28, 2011, 14:37 wysłana przez ansmann »

Offline Szaniu

• Weteran
  • Szepty Ziemi.
    • ExoplanetSpot
Odp: Seria książek o historii podboju kosmosu
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 28, 2011, 16:11 »
Ja się chyba skuszę na zakup.

Offline ekoplaneta

• Weteran
  • One planet Once chance
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 28, 2011, 17:33 »
Ciekawe kto jest autorem tych książek? Czy to pomysł polski czy też tłumaczenie wydania zagranicznego? Ciekawe na jakim poziomie będą te książki. Mam nadzieje, ze przynajmniej na takim jakimi są artykuły w WiŻ i Świecie Nauki....
Ja z niecierpliwością czekam na książkę o Marsie. Ciekawe co tam powypisywali  ;) Może i astropl znajdzie w tych książkach coś nowego. Jeśli tak, to będzie warto je kupić  :)

Offline ansmann

• Junior
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 28, 2011, 17:45 »
Ciekawe kto jest autorem tych książek?

Z tego co widać na TYM zdjęciu, to autorem pierwszej z cyklu jest Steve Whitfield.
Porównując rozmiar czasopisma do książki wydaje mi się, że będzie to raczej mały format. Nie znalazłem nigdzie informacji o ilości stron.
« Ostatnia zmiana: Maj 28, 2011, 18:05 wysłana przez ansmann »

Offline ekoplaneta

• Weteran
  • One planet Once chance

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 28, 2011, 17:58 »
Pewno chodzi o tego Whitfielda: http://www.cgpublishing.com/Author_Bios/steve_whitfield.html.
Np. jego książka "Project Mercury", czyli chyba polski "Mercury", kosztujący 10 USD, liczy 96 stron, w tym 48 stron full color (http://www.cgpublishing.com/Books/Pockets/ProjectMercury.html). O formacie nie piszą. Książeczki mają różnych autorów.

Offline ansmann

• Junior
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 28, 2011, 18:05 »
Znalazłem anglojęzyczną serię o nazwie: Pocket Space Guide. Wygląda na to, że będzie to tłumaczenie książek z tej serii. Wymiary: 17cm x 10cm , około 100 stron. Pocket Space Guide zawiera 12 książek. Poza załączonymi na obrazku są jeszcze: Russian Spacecraft i Launch Vehicles.

Offline ekoplaneta

• Weteran
  • One planet Once chance
« Odpowiedź #7 dnia: Maj 28, 2011, 18:08 »
He he Najśmieszniejsza jest książeczka o Constellation  ;D Po co ją wydają, przecież dane będą już nieaktualne, no chyba że kupi jakiś fan historii astronautyki.

A tak na boku, to szkoda, że dziś nie ma książek astronautycznych polskich autorów  :'(
Myślę, że niejeden z Forumowiczów astronautyka.net napisałby ciekawą knigę o astro zarówno o wydarzeniach kiedyś jak dziś i jutro. Przecież wiedza jaką ma np. astropl zapewne złożyłaby się na niezłą encyklopedię o podboju kosmosu.
Szkoda że Wiż nie pomyślała o polskich autorach, tylko kopiuje obce wydania. Może za bardzo narzekam, bo jeśli książki będą dobrze opracowane merytorycznie to będą jak perełki wśród innych wydań popularno naukowych jak i podszywających się za takowe. Ale wedle przysłowia, swego nie znacie cudze chwalicie (drukujecie)  ::)

Offline Maquis

• Bóg-Imperator ;)
  • Administrator
  • Muhahahahaha
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #8 dnia: Maj 29, 2011, 11:37 »
Znalazłem anglojęzyczną serię o nazwie: Pocket Space Guide. Wygląda na to, że będzie to tłumaczenie książek z tej serii. Wymiary: 17cm x 10cm , około 100 stron. Pocket Space Guide zawiera 12 książek. Poza załączonymi na obrazku są jeszcze: Russian Spacecraft i Launch Vehicles.

Ja chyba kupię to ocenię. Choć niczego nowego pewnie się z nich nie dowiem - no ale zawsze to kolejne źródło.
Szkoda, że nie będzie tego ostatniego - na rynku jest zdecydowanie mniej książek na ten temat.

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #9 dnia: Maj 29, 2011, 12:29 »
Ja chyba kupię to ocenię. Choć niczego nowego pewnie się z nich nie dowiem - no ale zawsze to kolejne źródło.
Szkoda, że nie będzie tego ostatniego - na rynku jest zdecydowanie mniej książek na ten temat.

Ja kupię na pewno, przynajmniej pierwszy tomik, by ocenić czy warto następne.
Zaś najbardziej żałuję braku tomiku "Russian Spacecraft" - tu informacje wprawdzie pojawiają się coraz bardziej kompletne, ale są ciągle bardzo rozproszone.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net - polski serwis o tematyce astronatycznej
« Odpowiedź #10 dnia: Maj 29, 2011, 21:56 »
Ciekawi mnie co w tej serii robi "Constellation". :P

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #11 dnia: Maj 30, 2011, 20:55 »
Kupiłem właśnie pierwszą książeczkę z serii, za 9 PLN pismo+książka. Zgodnie z obawami rozczarowałem się. Książeczka niewielka, format 17,5 x 10,5 cm, stron 96: połowa z tekstem i czarno-białymi ilustracjami, druga połowa na trochę lepszym papierze jako wkładka z kolorowymi zdjęciami.

Zdjęcia. Nie porównywałem ich z zasobami internetowymi NASA, ale podejrzewam, że nie zamieszczono w książeczce raczej nic nowego, w każdym razie nic takiego nie rzuciło mi się w oczy.

Tekst. Bardzo sztampowy, po krótkim wprowadzeniu krótkie opisy poszczególnych lotów. Ale naprawdę krótkie. Nie ma nawet skróconych biogramów astronautów nie mówiąc już o innych postaciach. Nie ma szczegółowego opisu kapsuły Mercury - więcej można znaleźć na Wikipedii. Nie przestudiowałem dzieła dokładnie, ale nie wydaje mi się, by było w nim cokolwiek nowego.

Natomiast polecam sam numer WiŻ, w szczególności z powodu artykułu znanego nam Adama Rapy. Tekst o marsjańskich MER-ach jest bardzo treściwy, przeglądowy, i dla kogoś kto tak jak ja nie śledził trasy łazików na bieżąco, wnosi wiele nowego. I przede wszystkim świetnie napisany!

W numerze także artykuł „Życie w kosmosie” traktujący o poszukiwaniach tegoż.

Jeśli kogoś to interesuje, zeskanuję ze dwie strony książeczki o Mercurym jako próbkę.

Offline Maquis

• Bóg-Imperator ;)
  • Administrator
  • Muhahahahaha
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #12 dnia: Maj 30, 2011, 21:40 »
Właśnie też dziś kupiłem i mam podobne odczucia. Zdjęcia to mniej więcej to co można w naszym dokumencie znaleźć.

Offline Owain

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwiec 15, 2011, 14:28 »
Niestety jestem bardzo rozczarowany... prócz tego, że podtrzymuję recenzję kolegi, treść prymitywna, sztampowa, dla kompletnego laika a co najgorsze błędy, błędy, popatrzcie sobie na pomylona date urodzenia Johna Glenna, w samej WiŻ też same błędy, popatrzcie na datę startu sts-135, popatrzcie na to ile pod koniec numeru jest sprostowań... to nie ta sama WiŻ co na początku lat 90tych... żenujący poziom...

Offline Urania

• :)
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwiec 29, 2011, 12:20 »
Witam na forum,
W nowym WiŻ pojawiła się informacja, że dodatkowym "bonusem" po wysłaniu do redakcji kompletu kuponów z czasopisma z dodatkiem "Historia podboju kosmosu" będzie dodatkowa książeczka "Rosyjskie statki kosmiczne".

Jako (jakby nie patrzeć) laik jestem skłonna to kupić mimo błędów, bo niewiele jest polskich wydawnictw w tej kategorii, a mój język angielski nie jest zbyt dobry. W wolnym czasie przejrzę dokładnie forum, bo widzę tutaj wiele ciekawych informacji, choć przyznam, że mam słabość do szelestu kart i papierowych wydań, a nie lubię siedzieć całymi dniami przed komputerem :)