Bardzo się cieszę, że istnieje zarówno nasze Forum jak i portal Kosmonauta.pl. O ile o Forum, o jego kształcie i przyszłości sobie dyskutujemy tutaj, to o Kosmonaucie nie bardzo jest gdzie. Zatem pozwolę sobie przy okazji tego wątku dorzucić swoje trzy grosze. Twórcy chyba prawie Ci sami?
Otóż mam zastrzeżenia do obecnego kształtu Kosmonauty, że w zbyt dużym stopniu marnuje ogromny potencjał tekstów, które już zgromadził! Dlaczego? Z grubsza można podzielić artykuły publikowane na Kosmonaucie na trzy grupy: newsy, analizy, artykuły przeglądowe - popularnonaukowe. Tymczasem portal wrzuca wszystko do jednego worka - przy obecnej produktywności autorów artykuły znikają z pierwszej strony po ok. dwóch dniach, a jesli będziemy pisac więcej, bedą znikać szybciej. A wiadomo: co znika z pierwszej strony, to praktycznie znika w ogóle (w Forum jest trochę inna sprawa - tu każdy watek jest jakby niezależny).
Jeśli idzie o newsy, to tak powinno być mniej więcej. Dłużej powinny przetrwać analizy, omówienia. Może z tydzień? Miesiąc? Natomiast burzę się, że znikają w ten sposób materiały stanowiące świetne opracowania popularno-naukowe, które byłyby ozdobą każdego czasopisma! Żeby podać jakiś przykład:
1,
2, i wiele innych! Trudno będzie pozyskać autorów, którzy tygodniami przygotowują taki material, by zniknął on po dwóch dniach (aby nie było wątpliwości: nie idzie o mnie, bo mnie na takie artykuły po prostu nie stać!).
Wiem, że łatwo się wymądrzać czy wybrzydzać, a trudniej coś zrobić. Ale może Autorzy Kosmonauty przedyskutują, czy i jak można sprawić, by serwis lepiej wykorzytywał zgromadzony w nim ogromny materiał. Może zrobić na głównej stronie osobno listę newsów, tak jak teraz, które będą po jakimś czasie znikać zastąpione nowszymi. Ale obok tego może pewne materiały przeglądowe, jak np. te, które wskazałem, utrzymać na stronie głównej na zawsze, a przynajmniej na kilka lat. Może analizy dać też gdzieś obok, ale co jakiś czas je uaktualniać. Wszystkie te działy na obecnej głównej stronie, które zabierają mnóstwo miejsca, są dość przypadkowe bo robione mechanicznie - niektóre linki do newsów mają po kilka lat. Bez żalu bym z nich zrezygnował, gdyby w ich miejsce wprowadzić jakieś ramki odsyłające do nawet starych tekstów, ale ciągle ważnych.
Pozdrawiam wszystkich pozytywnie zakręconych redaktorów Kosmonauty.net!