Maj 22, 2012, 04:39

Autor Wątek: Pisz dla serwisu Kosmonauta.net!  (Przeczytany 567 razy)

0 Użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline velo

• Weteran
  • Straszę Greenpeace osobliwością i rządami AI ;P
Pisz dla serwisu Kosmonauta.net!
« dnia: Marzec 01, 2011, 13:33 »
Orientujesz się dobrze w świecie astronautyki? Oglądasz transmisje z misji kosmicznych czytając jednocześnie odpowiednią dokumentację? Umiesz dobrze pisać? Lubisz opowiadać o astronautyce? Chcesz, żeby ta wiedza się do czegoś pożytecznego przydała?
Dołącz do nas! *

Portal kosmonauta.net

wciąż się rozwija i szuka nowych członków zespołu. Rozwijamy kilka ambitnych i niepowtarzalnych projektów, do których potrzeba nam pomocnych dłoni i umysłów! :)

Za regularne pisanie artykułów oferujemy już teraz
- wsparcie (także dofinansowanie) na wstęp na różne konferencje astronautyczne/naukowe w Polsce i zagranicą, razem z największą - International Astronautical Conference
- dajemy wszystkie korzyści wynikające z prawa prasowego (możliwe darmowe wejścia na różne wydarzenia)
- mamy dostęp do informacji z pierwszej ręki dotyczących różnych wydarzeń zza kuluarów świata astronautyki
- staramy się kreować polską opinię kosmiczną i promować nasze wydarzenia.

- kosmonauta.net
jest w tej chwili na etapie start-up, jednak w przyszłości redaktorzy za działalność będą otrzymywać wynagrodzenie - gdy tylko uda się nam zabezpieczyć pozycję w polskim internecie.

Jeżeli jesteś zainteresowany współpracą z nami, napisz do mnie PW.

* Poszukujemy osób znających (przynajmniej) język angielski (skąd większość źródeł pochodzi), orientujących się w aspektach technicznych projektów (więc najlepiej studenci lub absolwenci) oraz gotowych do twórczego i szybkiego działania. :)
I sing the body electric

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net - polski serwis o tematyce astronatycznej
Odp: Pisz dla serwisu Kosmonauta.net!
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 01, 2011, 19:54 »
Ano rzeczywiście - bez bicia przyznam, że Kosmonauta.net się ślicznie rozwija. Mamy coraz więcej wizytujących oraz coraz więcej kontaktów, z których 'coś będzie'.

Powolutku zaczyna brakować zdolnych rączek do ogarnięcia jakiś zadań - szczególnie, że niektórzy z dawnej ekipy nie mogą się udzielać tak bardzo jak wcześniej (jeden być może będzie mieć staż w ESA, ale szczegółów nie podam ;) ). Dlatego gorąco zapraszam chętne osoby do dołączenia do naszej ekipy! :)

Offline perian

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 01, 2011, 20:09 »
Przyznam, że prowadziłem w tym temacie rozmowy. Jednak jako amator, całkowicie niezwiązany z tematyką (naukowo, zawodowo) nie bardzo wiem na jakiej zasadzie taka współpraca miałaby polegać. Nie jestem w stanie regularnie pisać ;P

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 01, 2011, 20:18 »
Perianie, mamy kilku stałych (np ja) piszących codziennie oraz kilku takich, co piszą np raz na miesiąc czy dwa tygodnie. Osoby rzadziej piszące także się przydadzą - szczególnie, gdy mają jakąś smykałkę.

Przykładowo - JSz z naszego forum - piszący naprawdę świetnie o komercyjnych lotach.

Offline Mikkael

• Weteran
  • "Per aspera ad astra"
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 02, 2011, 09:21 »
Niektórzy piszą jeszcze rzadziej niż rzadko piszący :( ale to się wkrótce zmieni. Lada dzień siadam również do "nieszczęsnego" Gemini, które ostatecznie też pojawi się na kosmonaucie, tak jak wcześniej Mercury.
GG 8698011

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 02, 2011, 15:56 »
Bardzo się cieszę, że istnieje zarówno nasze Forum jak i portal Kosmonauta.pl. O ile o Forum, o jego kształcie i przyszłości sobie dyskutujemy tutaj, to o Kosmonaucie nie bardzo jest gdzie. Zatem pozwolę sobie przy okazji tego wątku dorzucić swoje trzy grosze. Twórcy chyba prawie Ci sami?

Otóż mam zastrzeżenia do obecnego kształtu Kosmonauty, że w zbyt dużym stopniu marnuje ogromny potencjał tekstów, które już zgromadził! Dlaczego? Z grubsza można podzielić artykuły publikowane na Kosmonaucie na trzy grupy: newsy, analizy, artykuły przeglądowe - popularnonaukowe. Tymczasem portal wrzuca wszystko do jednego worka - przy obecnej produktywności autorów artykuły znikają z pierwszej strony po ok. dwóch dniach, a jesli będziemy pisac więcej, bedą znikać szybciej. A wiadomo: co znika z pierwszej strony, to praktycznie znika w ogóle (w Forum jest trochę inna sprawa - tu każdy watek jest jakby niezależny).

Jeśli idzie o newsy, to tak powinno być mniej więcej. Dłużej powinny przetrwać analizy, omówienia. Może z tydzień? Miesiąc? Natomiast burzę się, że znikają w ten sposób materiały stanowiące świetne opracowania popularno-naukowe, które byłyby ozdobą każdego czasopisma! Żeby podać jakiś przykład: 1, 2, i wiele innych! Trudno będzie pozyskać autorów, którzy tygodniami przygotowują taki material, by zniknął on po dwóch dniach (aby nie było wątpliwości: nie idzie o mnie, bo mnie na takie artykuły po prostu nie stać!).

Wiem, że łatwo się wymądrzać czy wybrzydzać, a trudniej coś zrobić. Ale może Autorzy Kosmonauty przedyskutują, czy i jak można sprawić, by serwis lepiej wykorzytywał zgromadzony w nim ogromny materiał. Może zrobić na głównej stronie osobno listę newsów, tak jak teraz, które będą po jakimś czasie znikać zastąpione nowszymi. Ale obok tego może pewne materiały przeglądowe, jak np. te, które wskazałem, utrzymać na stronie głównej na zawsze, a przynajmniej na kilka lat. Może analizy dać też gdzieś obok, ale co jakiś czas je uaktualniać. Wszystkie te działy na  obecnej głównej stronie, które zabierają mnóstwo miejsca, są dość przypadkowe bo robione mechanicznie - niektóre linki do newsów mają po kilka lat. Bez żalu bym z nich zrezygnował, gdyby w ich miejsce wprowadzić jakieś ramki odsyłające do nawet starych tekstów, ale ciągle ważnych.

Pozdrawiam wszystkich pozytywnie zakręconych redaktorów Kosmonauty.net!

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 02, 2011, 16:12 »
Dobre komentarze JSz. Z pewnością wiele można jeszcze poprawić.

Offline velo

• Weteran
  • Straszę Greenpeace osobliwością i rządami AI ;P
« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 02, 2011, 22:59 »
Dziękujemy za komentarze, weźmiemy je pod uwagę :)
Jak ktoś jeszcze chciałby coś dodać - nie bójcie się

Jednocześnie przypominam o temacie głównym wątku - szukamy kolejnych do naszej ekipy :)
I sing the body electric