Maj 22, 2012, 04:38

Autor Wątek: Najpopularniejsze hasła astronautyczne w polskiej Wikipedii  (Przeczytany 1173 razy)

0 Użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kociak

• LOXem i ropą! ;)
Witam.

Jestem redaktorem Wikipedii i edytorem od ponad 6 lat. Napisałem swego czasu kilka krótkich artykułów o astronautyce, na przykład ten wczoraj. Szukając hasła, którego edycja przyniesie największy pożytek zrobiłem listę najpopularniejszych (w styczniu 2011) artykułów z dziedziny astronautyki. Każdy z nich odwiedza więcej niż 100 osób dziennie. Rozbudowa czy poprawianie tych haseł powinno być IMHO priorytetem. Można też postarać się o jakieś wyróżnienia dla nich - dobry artykuł czy artykuł na medal. Obecnie tylko NASA jest dobrym artykułem, ale już zdezaktualizowanym.

Tytuł
Odwiedziny
Angielska Wiki
Polska Wiki
Jurij Gagarin10 736
Apollo 117651
Dobry
Międzynarodowa Stacja Kosmiczna6630
Medal
Kosmiczny Teleskop Hubble'a6613
Medal
Wahadłowiec kosmiczny6500
Mirosław Hermaszewski6165
Neil Armstrong5763
Rakieta5353
Program Apollo5334
Sztuczny satelita5045
NASA4830
Dobry
Dobry
Łajka3927
Medal
V23788
ESA3694
Wernher von Braun3240
Silnik rakietowy3223
Astronauta3185
Apollo 133092

Największy potencjał spośród powyższych haseł ma według mnie ISS, sporo to zagadnienia historyczne a stacja będzie pracować jeszcze przez kilkanaście lat. Mogłem pominąć jakiś artykuł, jeśli macie podejrzenie że może go brakować na liście sprawdźcie tutaj wpisując tytuł, czy zmieściłby się w klasyfikacji.
« Ostatnia zmiana: Luty 26, 2011, 01:26 wysłana przez Kociak »

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net - polski serwis o tematyce astronatycznej
Odp: Najpopularniejsze hasła astronautyczne w polskiej Wikipedii
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 26, 2011, 02:35 »
Witamy!

Na forum udzielają się NH2501 oraz Radek68, również bardzo aktywni na wikipedii. :) Zatem ten temat jest nam bardzo bliski i ważny.

Swego czasu - jeszcze na poprzednim forum - próbowaliśmy zorganizować akcję poprawiania polskiej wikipedii, wyszukując różnych nieścisłości lub nawet i błędów. Przykładem był np tekst o EJSM.

Moim zdaniem najważniejszym obecnie tekstem do poprawienia na polskiej wikipedii jest tekst o NASA. Dla przykładu tekst o nadużywaniu alkoholu był jedynie nic nie znaczącym epizodem w historii NASA na przestrzeni kilku tygodni - a tymczasem w tym wpisie zajmuje sporo miejsca. Brak w nim również jakichkolwiek tekstów o Flexible Path, zmianie administratora czy komisji Augustine. Mam nadzieję, że ktoś to zmieni niebawem. :)

Offline Jacob

• Pełny
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 26, 2011, 08:33 »
Witam

Także staram się udzielać na wiki chociaż ostatnio to trochę zaniedbałem. Nie przeprowadzam jakiś wielkich edycji (największe moje dzieło to gruntowna edycja tego art http://pl.wikipedia.org/wiki/Lista_gwiazd_posiadaj%C4%85cych_zidentyfikowane_planety), skupiłem się na tworzeniu/poprawianiu artykułów o egzoplanetach i gwiazdach jednak szału niema. Zazwyczaj to tylko 10 linijek tekstu, infobox i źródła. No i ostatnio przetłumaczyłem wstęp z ang wiki do artykułu o Kallisto (mam jeszcze gdzieś na dysku o eksploracji i kolonizacji tego księżyca).

Osobiście popieram pomysł poprawienia artykułów z listy, może w wolnej chwili troszkę pomogę ;)

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 26, 2011, 11:49 »
Kociaku i Jacobie - czy jest szansa, by i inne osoby udzielające się aktywnie w astronautycznej polskiej wiki zaglądały na to forum?  Sądzę, że dla obu stron byłoby to bardzo pozytywne doświadczenie! :)

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 26, 2011, 12:11 »
Wiem, że na Forum jest więcej wikipedowiczów. Sam też jestem redaktorem Wikipedii i staram się udzielać w jej części astronautycznej na miarę swoich możliwości (czasu i wiedzy). Stworzyłem ponad dwadzieścia nowych artykułów, wiele poprawiałem czy uaktualniałem. No i tyle. Kiedyś rzeczywiście jeszcze na starym forum zamierzaliśmy stworzyć jakąś grupę, która miała przekazywać informacje, co jest do zrobienia i poprawienia, ale nie bardzo to wyszło. Każdy z nas ma swoje zajęcia oprócz Forum czy Wikipedii i zrobi tylko tyle, ile może. A w ramach tego, co jest do zrobienia, weźmie się za to, co najbardziej akurat jego interesuje. I tak chyba pozostanie. Dyskusję na temat haseł można prowadzić wprost w Wikipedii (każdy artykuł ma swoją stronę dyskusji), i tak jest chyba sensowniej niż dzielić dyskusję na części dostępne w Wikipedii i na Forum. Zatem wspierajmy każdy indywidualnie Wikipedię, a wikipedystów astronautycznych informujmy o Forum. I chyba to jest najsensowniejsze, co można zrobić.

Offline Radek68

• Moderator Globalny
  • Uwolniono "SONDĘ"
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 26, 2011, 13:57 »
Mam nadzieję, że ktoś to zmieni niebawem. :)

O tak, też mam nadzieję! Jak już pisał Kanarkus, na innym forum był swego czasu nawet osobny dział Astronautyki, gdzie podjęliśmy próby poprawiania Wikipedii.
Idea jest jak najbardziej słuszna i jeśli znajdziemy kilku chętnych, to może faktycznie częściej jako źródło wiedzy podawana będzie polska Wikipedia.

Co do wykazu przedstawionego przez "Kociak" (jak odmieniać Twój nick?) to zdecydowanie należy go uzupełnić o artykuł:

Katastrofa promu Challenger - artykuł medalowy!

Dyskusję na temat haseł można prowadzić wprost w Wikipedii (każdy artykuł ma swoją stronę dyskusji), i tak jest chyba sensowniej niż dzielić dyskusję na części dostępne w Wikipedii i na Forum. Zatem wspierajmy każdy indywidualnie Wikipedię, a wikipedystów astronautycznych informujmy o Forum. I chyba to jest najsensowniejsze, co można zrobić.

Nie zgadam się w 100% (albowiem zgadzam się w 50% ;) ).
Po pierwsze są osoby udzielające się tu, na forum, a absolutnie nie pisujące nic na Wikipedii. Po drugie jeśli redagujemy (zmieniamy, uźródławiamy, obojętnie co robimy) artykuł na wiki i potrzebujemy jakiejś wskazówki, pomocy, tłumaczenia czy wręcz po prostu brakuje nam odpowiedniej wiedzy, to dużo łatwiej zapytać na forum, gdzie ktoś nas naprowadzi na odpowiedni trop, niż na stronie dyskusji, do której mało kto zagląda.
« Ostatnia zmiana: Luty 26, 2011, 14:20 wysłana przez Radek68 »
╔════════════════════════════╗
║ SONDA - TVP Historia 18.30 ║
╚════════════════════════════╝

axion

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 26, 2011, 15:27 »
To ja przypomnę, że już swojego czasu dyskutowaliśmy na forum o tematach związanych z Wikipedią. Mamy wątek w dziale technicznym: [link1].

Sam Wikipedią zajmuję się sporadycznie. Ale zauważyłem, że na Wiki jest pewien człowiek o pseudonimie "Mirecki", który wykonuje nieprawdopodobną i profesjonalną robotę! Chociażby artykuł o sondzie Galileo: [link2], stworzony jego siłami. Jak na razie chyba nikt się nie zainteresował aby przyznać temu artykułowi medal. Następny artykuł na temat sondy Cassini powstaje w brudnopisie [link3] tego użytkownika.

Offline Matias

• Moderator Globalny
  • No to cyk! ;)
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 26, 2011, 15:43 »
Przydałoby się takiej osobie przekazać zaproszenie na nasze forum ;)

axion

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Luty 26, 2011, 15:49 »
A może to jest już ktoś z naszych szeregów? Warto przekazać zaproszenie tylko np. przez e-maila (niestety nie jest podany) bo myślę, że takie "ogłoszenia" na stronie dyskusji mogą wyglądać trochę jak spam.

Offline Jacob

• Pełny
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #9 dnia: Luty 26, 2011, 16:10 »
Ja niestety nie znam nikogo z wiki.

Offline Kociak

• LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #10 dnia: Luty 27, 2011, 09:13 »
1.
jak odmieniać Twój nick?
Jak normalny wyraz w języku polskim :)

2. Medalowa Katastrofa Challengera miała w styczniu ponad 3000 odwiedzin, ale tylko dlatego, że wtedy była okrągła rocznica. Z dobrych artykułów jest jeszcze winda kosmiczna, hasło Galileo też można zgłosić po przejrzeniu.

3. Zrobiłem hasło o PW-Sat i zaproponowałem na stronę główną, ciekawe czy przejdzie. Tym bardziej, że w 2006 roku zostało usunięte po głosowaniu.
« Ostatnia zmiana: Luty 27, 2011, 09:22 wysłana przez Kociak »

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 02, 2011, 23:20 »
Dziś natrafiłem na ciekawą informację na polskiej Wiki:
http://pl.wikipedia.org/wiki/STS-133
Oprócz tego w ładowni wahadłowca leci też ładunek "utajniony".

Czy ktoś wie, co to za "utajniony" ładunek?

Offline Radek68

• Moderator Globalny
  • Uwolniono "SONDĘ"
« Odpowiedź #12 dnia: Marzec 02, 2011, 23:53 »
Było na ten temat coś mówione, ale źródła niestety teraz ustalić nie mogę, dlatego z Wiki to wypadło (podstawą tam jest wiarygodne źródło).
Poszukałem też na forum i perian też coś wspominał:
http://www.astronautyka.org/index.php/topic,132.msg13540.html#msg13540

axion

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Marzec 03, 2011, 00:00 »
Było na ten temat coś mówione, ale źródła niestety teraz ustalić nie mogę, dlatego z Wiki to wypadło (podstawą tam jest wiarygodne źródło).

Ale można zawsze przecież wstawić szablon {{fakt}} i pozostawić na jakiś czas.

Offline Radek68

• Moderator Globalny
  • Uwolniono "SONDĘ"
« Odpowiedź #14 dnia: Marzec 03, 2011, 15:18 »

Ale można zawsze przecież wstawić szablon {{fakt}} i pozostawić na jakiś czas.

Można, ale kto jest bardziej kompetentny od nas, aby ustalić ten fakt?  ;) Jak ustalimy, to będzie.