Maj 20, 2012, 08:44

Autor Wątek: Flexible Path - nowa era NASA  (Przeczytany 35206 razy)

Offline ekoplaneta

• Weteran
  • One planet Once chance
Odp: Flexible Path - nowa era NASA
« Odpowiedź #645 dnia: Styczeń 11, 2012, 12:14 »
Polecam interesujący artykuł o pomyśle na Flexible Path w najnowszym numerze Świata Nauki. Tutak jest spis treści ostatniego numeru:
http://www.swiatnauki.pl/swiat_nauki.php?id=15
W wolnej chwili krótko opiszę pomysł autorów artykułu  ;)

Offline Mikkael

• Weteran
  • "Per aspera ad astra"
« Odpowiedź #646 dnia: Styczeń 26, 2012, 11:37 »
GG 8698011

Offline ekoplaneta

• Weteran
  • One planet Once chance
« Odpowiedź #647 dnia: Styczeń 26, 2012, 12:40 »
No nie znowu ileś startów na jedną misję marsjańską  :P Gdzie podziała się ta elegancja i prostota Mars Semi Direct?
Mam nadzieję, że póki co plany takie powinny pójść w odstawkę dopóty SLS i Orion nie dolecą poza LEO np. do planetoid, tym bardziej, że Marsa odwiedzimy raczej nie szybciej niż za 20-30lat  :P Nie wiedomo jaka będzie wówczas technologia, jak będzie dawać radę  gospodarka, czy będzie istnieć Unia Europejska, jak nam będzie dawać w kopa efekt cieplarniany..... Myślę, ze warto się skoncentrować na najbliższym dziesięcioleciu, a dalej to pożyjemy zobaczymy. Inna sprawa jak taki lot na Marsa byłby planowany w ciągu 10 lat, ale tak nie jest, więc szkoda wywalać pieniądze na kolejne renderki, tym bardziej, że takowe już są autorstwa Von Brauna, planistów Planu 90-dniowego, Mars Society, projektantów kolejnych wersji Mars Designe Referance Mission, no i o filmie ,,Czerwona Planeta" już nie wspomnę  ;)  :P

Offline byko

• Pełny
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #648 dnia: Styczeń 31, 2012, 15:09 »
Polecam interesujący artykuł o pomyśle na Flexible Path w najnowszym numerze Świata Nauki. Tutak jest spis treści ostatniego numeru:
http://www.swiatnauki.pl/swiat_nauki.php?id=15
W wolnej chwili krótko opiszę pomysł autorów artykułu  ;)

Przyznam że nawróciłem się na Flexible Path (to nowhere - jak pisałem kiedyś) ostatecznie właśnie ten artykuł mnie przekonał a szczególnie sugestia opuźniania lub przeformułowywania celów programu w zależności od aktualnego finansowania i widzimiśię zmieniających się administracji.  Bardzo też pomogła lansowana ostatnio koncepcja Lunar First dla SLS (nie ukrywam że jestem zwolennikiem załogowej eksploracji Księżyca i planetoid - to wg. mnie jedyne realne cele dla misji załogowych które przynosiłyby realne korzyści naukowe przy "akceptowalnych" kosztach kręcenie się na LEO to bezsens - co się dało już osiągnięto - tu nie powinno być załogowej infrastruktury (ew. zostawić LEO ruskim - jak pokazał Fobos-Grunt to dla nich "ostateczna granica";))) a lot załogowy na Marsa (na powierzchnię Marsa - Phobos z Deimosem wrzuciłbym w eksploracje planetoid) to samobójstwo fizyczne i finansowe).
Może gdzieś na tym, zajedziemy? W następnej dekadzie:(

Offline ekoplaneta

• Weteran
  • One planet Once chance
« Odpowiedź #649 dnia: Styczeń 31, 2012, 17:07 »
Szkoda byko, że nie streściłeś arta z Świata Nauki. Otóż w nim chodzi o to, iż budujemy taki ,,jonowy załogowy ciągnik kosmiczny", który po starcie, przez długi czas wznosi się z LEO na HEO, Gdy dotrze do celu, dociera do niego załoga (np. Orionem) i za pomocą silnika ten statek ,,spuszcza" się w grawitacyjne pole Ziemi, by dostać przyśpieszenia grawitacyjnego (takiego kosmicznego kopniaka, przykład Voyagery i Jowisz, oraz przeloty Rosetty i Galileo koło Ziemi). Po kopniaku statek kierowany opuszcza okolice Ziemi kierowany jest jest np. do punktu Langrangea, Księżyc, planetoidy czy Marsa. Cały czas pracują silniki jonowe, które w razie jakiejś potrzeby (np. awarii) mogą sprowadzi statek na trajektorię powrotną na Ziemię. Jednak gdy jest OK statek z załogą dociera do celu. Podczas powrotu statek (część silnikowa i moduły mieszkalne) wchodzą powoli na HEO zaś ludzie w kapsule Oriona wracają na Ziemię. W międzyczasie dokonywane jest uzupełnianie paliwa jonowego (może chemicznego, tego dokładnie już nie pamiętam).
Autorzy arta wyliczyli że takie loty są tańsze niż w scenariuszu Direct (jak chciałby Zubrin) czy to do planetoid, Ksieżyc czy Marsa.
Otóż prędkości do opuszczenia Ziemi dostarcza sama nasza planeta, wystarczy tylko w najbliższym powierzchni punkcie przelotu odpalić silniki chemiczne na pewien, krótki  czas. Ten sam statek służyłby do wielu lotów, więc nie trzeba od nowa budować statku ino wsiadać do już używanego tak jak o stacji kosmicznej. Poza tym taki statek nie trzeba budować w wersji docelowej. Autorzy proponują stopniowo budowę kolejnych, coraz bardziej potężniejszych statków, które służyłyby do coraz dalszych lotów. A w razie nieoczekiwanych cięć finansowych NASA nie musi od nowa formułować swych celów badawczych, ale wykorzystać technologię którą już ma, i np. odwlec z lotami na Marsa np. 10 lat a w tym czasie odwiedzać planetoidy czy Księżyc.
Powiem nawet, że taki scenariusz bardziej mi się podoba niż budowanie stacji w punkcie libracyjnym, bo takim statkiem zawsze można gdzieś dolecieć, a nie tkwić w jednym punkcie.

Offline byko

• Pełny
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #650 dnia: Luty 01, 2012, 08:29 »
Wiesz nie chciałem się rozwodzić za bardzo żeby praw autorskich nie naruszyć , no bo te ACTA i takie tam :)))

Nie ukrywam że mój optymizm wynika z pesymistycznej oceny przyszłości - mam po prostu nadzieję że NASA angażując się w misje Lunar/Asteroid First "utknie" w nich na dłuuugie dekady badając to co ja chciałbym aby ludzie badali a nie jakieś tam Marsy, zresztą Tobie Ekoplaneto też nie podobał się pomysł wysłania ziemskiej plagi na Phobosa to myślę że i lądowanie takich bomb biologicznych jak ludzie na samym Marsie nie powinno się cieszyć Twoim poparciem ;)))

pozdrawiam

Offline ekoplaneta

• Weteran
  • One planet Once chance
« Odpowiedź #651 dnia: Luty 01, 2012, 08:44 »
Wiesz nie chciałem się rozwodzić za bardzo żeby praw autorskich nie naruszyć , no bo te ACTA i takie tam :)))

No bez przesady z tym ACTA, no chyba, żebyś żywcem tu na Forum przepisał słowo słowo artykuł z Świata Nauki, wtedy mog Ciebie ścigać  ;) Tylko, że Policja ma ważniejsze rzeczy na głowie, czyż nie?

Nie ukrywam że mój optymizm wynika z pesymistycznej oceny przyszłości - mam po prostu nadzieję że NASA angażując się w misje Lunar/Asteroid First "utknie" w nich na dłuuugie dekady badając to co ja chciałbym aby ludzie badali a nie jakieś tam Marsy, zresztą Tobie Ekoplaneto też nie podobał się pomysł wysłania ziemskiej plagi na Phobosa to myślę że i lądowanie takich bomb biologicznych jak ludzie na samym Marsie nie powinno się cieszyć Twoim poparciem ;)))
pozdrawiam

A tu się zdziwisz. Bo ja jestem entuzjastą lotu załogowego na Marsa, którego chciałbym doczekać. Wiem, ze ludzie o istne bomby biologiczne ale mam nadzieję, że promieniowaniu UV dość wysterylizuje zarodniki mikrobów które tam zostawimy  ;) Inna sprawa z wierceniami, albo jakby życie marsjańskie było na powierzchni planety (np. w podbiegunowych okolicach). Z drugiej strony, jeśli istnieje tam życie to chciałbym aby ono tam pozostało i żyło sobie bezpiecznie.
Ja również wolę latanie na Księżyc i do NEO od kręcenia sie w kółko na LEO. Ale myślę, iż po opanowaniu technik lotów międzyplanetarnych tak czy inaczej Mars będzie logicznym krokiem, bo tylko tam można zbudować kolejną, po ziemskiej cywilizację w pełnym tego słowa znaczeniu.
« Ostatnia zmiana: Luty 01, 2012, 22:50 wysłana przez Radek68 »

Offline ekoplaneta

• Weteran
  • One planet Once chance
« Odpowiedź #652 dnia: Luty 01, 2012, 08:56 »
Wygląda na to, że Gingrich skończy swoją kampanię wyborczą, Romney wygrał na Florydzie  :P
http://info.wiara.pl/doc/1069075.Romney-zwyciezca-na-Florydzie
Jaka szkoda  :(

Offline jmvh

• Weteran
« Odpowiedź #653 dnia: Luty 01, 2012, 17:41 »
Tylko, że Policja ma ważniejsze rzeczy na głowie, czyż nie?
[offtop]
Już się napracowali w zeszłym roku i dziewiętnastego stycznia po raz czternasty dostali złote blachy. Przez następne kilka miesięcy będzie spokój. ;)
[/offtop]

A tu się zdziwisz. Bo ja jestem entuzjastą lotu załogowego na Marsa, którego chciałbym doczekać.
Ludzie to takie istoty, co do świata wymyślają sobie różne "interfejsy" - w rozumieniu przenośnym. Używamy ich codziennie, np. szklanek, lodówek, komputerów, krzeseł, samochodów, tramwajów, schodów i całej tej reszty, pozwalającej zrobić nam coś, czego normalnie nie możemy lub wykonać to lepiej. Pytanie powinno brzmieć co chcemy zrobić, a potem jak interfejsem. Może to być np. załogowy statek kosmiczny. Ale, Jezu, aby to ręce i nogi miało, bo ta cała biurokracja związana z NASA nie dość, że nie wie co chce zrobić, po co, to jeszcze nawet nie ma na kasy na swoje nieskończone wizje...

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net - polski serwis o tematyce astronatycznej
« Odpowiedź #654 dnia: Luty 04, 2012, 12:48 »
Nastąpiła publikacja 'map eksploracji' dla NASA. Jak na razie wszystko w jednym, łącznie z opisami technologii:
http://www.nasa.gov/exploration/whyweexplore/cmap.html
Jest tam co nieco o międzynarodowej współpracy. Całkiem ciekawe, choć większości można się było spodziewać. :)

Offline astropl

• Weteran
  • Zmieściłem się w Sojuzie :)
    • Loty Kosmiczne
« Odpowiedź #655 dnia: Luty 14, 2012, 21:34 »
Taki oto niebrzydki plakacik w PDF-ie...
Waldemar Zwierzchlejski
http://lk.astronautilus.pl

Offline ekoplaneta

• Weteran
  • One planet Once chance
« Odpowiedź #656 dnia: Luty 15, 2012, 09:12 »
Taki oto niebrzydki plakacik w PDF-ie...

Plakacik ładny, tylko ile z tego obrazka znajdzie odzwierciedlenie w rzeczywistości?  ::) Za dobrze pamiętam Constellation żeby się już cieszyć takimi renderkami. No ale jak na dzieło sztuki to ładne  ;)

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net - polski serwis o tematyce astronatycznej
« Odpowiedź #657 dnia: Luty 22, 2012, 11:38 »
Wygląda na to, że Francuzi i Włosi nie są przychylni pomysłowi używania europejskiego service module z Orionem na obecnie proponowanych warunkach:
http://www.aviationweek.com/aw/generic/story_channel.jsp?channel=space&id=news/asd/2012/02/16/02.xml&headline=France,%20Italy%20Shun%20Orion%20Development

Offline Matias

• Moderator Globalny
  • No to cyk! ;)
« Odpowiedź #658 dnia: Luty 24, 2012, 00:30 »
Ośrodek Marshall'a (NASA) ogłosił call na research dotyczący badania ryzyka związanego z nowym boosterem wymaganym dla SLS:

"NASA is looking for an advanced booster concept with the goal of reducing risk in the areas of affordability, reliability and performance. Proposals will identify and mitigate liquid or solid booster technical risks and provide related hardware demonstrations, as well as identify high-risk areas associated with adaptation of advanced booster technology to SLS." (źródło)

Offline Mikkael

• Weteran
  • "Per aspera ad astra"
« Odpowiedź #659 dnia: Luty 27, 2012, 16:58 »
29 lutego w Yuma, stan Arizona ma nastąpić test Oriona pod kątem spadochronów (drop test). Weźmie w nim udział Orion PTV (Parachute Test Vehicle), który zostanie zrzucony z ładowni samolotu transportowego C-17 Globemaster III.

http://www.nasaspaceflight.com/2012/02/orion-ptv-preparing-drop-test-eft-1-orion-progress/
GG 8698011