Luty 05, 2012, 15:12

Autor Wątek: "Space Tourists" - film Ch. Freia o wyprawie Anousheh Ansari  (Przeczytany 739 razy)

0 Użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline JSz

• Weteran
"Space Tourists" - film Ch. Freia o wyprawie Anousheh Ansari
« dnia: Sierpień 29, 2010, 22:40 »
"Space Tourists" to szwajcarski film dokumentalny poświęcony wyprawie Anousheh Ansari na ISS w rosyjskim Sojuzie. Twórcą filmu jest Christian Frei - słynny dokumentalista, znany przede wszystkim z głośnego filmu "War photografer". Film trwa 98 minut, jego premiera odbyła się w ubiegłym roku, ale już jakieś nagrody po festiwalach zdobywał.

Film podpisany przez takiego mistrza jak Frei na pewno nie będzie zwykłą zbitką faktów czy zdjęć! Nie pozostaje nic innego jak czekać, kiedy można go będzie zobaczyć w TV. Na razie zwiastun filmu:

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=2A4Uk3ZiNns" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=2A4Uk3ZiNns</a>.

Strona domowa filmu: http://www.space-tourists-film.com/en/home.php

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net - polski serwis o tematyce astronatycznej
Odp: "Space Tourists" - film Ch. Freia o wyprawie Anousheh Ansari
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 29, 2010, 22:42 »
Takie pytanko przy okazji - Pani Ansari była początkowo zmienniczką do lotu turystycznego, ale ktoś (czy ktoś wie kto to był?) nie przeszedł którejś serii testów medycznych i musiał zrezygnować...

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 29, 2010, 22:49 »
Jak podaje angielska Wikipedia w biogramie Ansari:

"Ansari trained as a backup for Daisuke Enomoto for a Soyuz flight to the International Space Station, through Space Adventures, Ltd. On August 21, 2006, Enomoto was medically disqualified from flying the Soyuz TMA-9 mission that was due to launch the following month. The next day Ansari was elevated to the prime crew."

Offline mss

• Weteran
  • Lubię załogową astronautykę i jej historię...
    • Astronauci i ich loty...
P4 2GHz/2GBDDR-RAM/Sapphire ATI Radeon X1550 256MB DDR2/ 128bit TV/DVI AGP(Lite)/HD360GB/NEC DVD DL 8,5 GB...

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net - polski serwis o tematyce astronatycznej
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 30, 2010, 12:01 »
Dzięki za odpowiedzi i zadam kolejne niedyskretne pytanie:
- cena za trening i przygotowanie do lotu dla dublera jest chyba znacznie niższa niż pierwszej osoby lecącej wg stawek Space Adventures? Czy ktoś wie ile to było w przypadku Pani Ansari?

Offline Matias

• Moderator Globalny
  • No to cyk! ;)
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 30, 2010, 16:21 »
Dzięki za odpowiedzi i zadam kolejne niedyskretne pytanie:
- cena za trening i przygotowanie do lotu dla dublera jest chyba znacznie niższa niż pierwszej osoby lecącej wg stawek Space Adventures? Czy ktoś wie ile to było w przypadku Pani Ansari?

Ha.. to takim cwancisiem można było się za niższą cenę dostać na ISS? Nie sprawdzałem po źródłach ile zapłaciła, ale w trailerze jest mowa o 20 mln $ chyba...

Fajny trailer tak w ogóle, co tam się dzieje w 0:40? Pierwszy raz coś takiego widzę, słyszalny jest sonic boom, ale czego - kapsuły? :o

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 30, 2010, 18:14 »
Przypuszczam, że dubler płacił pełną cenę, tyle że czekał na swoją kolej, a tylko w razie wycofania wcześniej zgłoszonego wchodził na jego miejsce. Tak wydaje mi się logicznie, ale nie wyczytałem tego.

Nie wiem, co się dzieje w 40 s zwiastuna, tylko przypuszczam, że pokazano jakichś zbieraczy złomu kosmicznego, który czekają na opadnięte części dolnych członów i silników rakietowych. Po co? Nasi specjaliści od rakiet pewno będą wiedzieli - może zawierają drogie metale? Albo jakieś niezniszczone części? W każdym razie widać, że to opłacalny interes, skoro tak się ścigają.

Offline Matias

• Moderator Globalny
  • No to cyk! ;)
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 30, 2010, 23:58 »
Nie wiem, co się dzieje w 40 s zwiastuna, tylko przypuszczam, że pokazano jakichś zbieraczy złomu kosmicznego, który czekają na opadnięte części dolnych członów i silników rakietowych. Po co? Nasi specjaliści od rakiet pewno będą wiedzieli - może zawierają drogie metale? Albo jakieś niezniszczone części? W każdym razie widać, że to opłacalny interes, skoro tak się ścigają.

Już chyba wiem, niesamowite, ale te fale uderzeniowe są wywoływane przez spadające stopnie Sojuza :o Kurde, nigdy wcześniej czegoś podobnego nie widziałem, prawdę mówiąc nawet się nie zastanawiałem co się z nimi dzieje po zakończeniu ich pracy... a tu proszę. Gdzieś na odległym stepie kazachstańskim (a może to już w Rosji?) złomiarze czekają z ciężarówkami na dosłowny dla nich 'dar z niebios'! :)

Nie wiem czy tam jest coś cennego, to po prostu spory kawał metalu za który na pewno dostają równowartość kilku miesięcznych pensji przeciętnego człowieka z ich środowiska...

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 31, 2010, 20:18 »
Nie wiem czy tam jest coś cennego, to po prostu spory kawał metalu za który na pewno dostają równowartość kilku miesięcznych pensji przeciętnego człowieka z ich środowiska...

Pewno tak, chociaż ci ludzie nie wyglądali ani na meneli, ani nawet na biednych. Sprzęt mieli ruski, ale niezły.

Offline Matias

• Moderator Globalny
  • No to cyk! ;)
« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 01, 2010, 00:55 »
Odpowiedź na pewno znajdziemy w filmie :)

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 04, 2010, 22:16 »
Film jest już dostępny w Polsce! Na przykład: tutaj. Można było go też kupić z polskim "Newsweekiem", nr 45/2010.

Informacje o filmie:
  - Wytwórnia: Axel Springer Polska
  - Gatunek: Dokument
  - Numer katalogowy: ASP_FI3263
  - Data produkcji: 2010
  - Nośnik: 1DVD
  - Dźwięk: 2.0
  - Format: 4:3, PAL, kolor
  - Język: polskie napisy

Cena: jedyne 15 PLN.

Offline Matias

• Moderator Globalny
  • No to cyk! ;)
« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 04, 2010, 23:31 »
Film jest już dostępny w Polsce! Na przykład: tutaj. Można było go też kupić z polskim "Newsweekiem", nr 45/2010.

Ten newsweek to jakiś starszy numer?

Chętnie kupię i obejrzę ten film :)

Offline Maquis

• Bóg-Imperator ;)
  • Administrator
  • Muhahahahaha
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #12 dnia: Listopad 04, 2010, 23:33 »
Hmm, nie powiem mam chętkę, ale po tym ostatnim artykule co się pojawił w Newsweeku...  ::)
Ale koniec końców pewnie kupię.

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #13 dnia: Listopad 04, 2010, 23:42 »
Ten newsweek to jakiś starszy numer?

Jest to numer datowany na 31 października, więc albo ostatni, albo przedostatni - nie wiem, kiedy się w kioskach pojawiają kolejne numery.

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #14 dnia: Grudzień 11, 2010, 23:12 »
Ciekaw jestem, czy ktoś oprócz mnie kupił lub obejrzał ten film. Jeśli nie, to gorąco namawiam, bo jet to przede wszystkim bardzo dobry film dokumentalny. Świetnie zrealizowany, i nie jest on poświęcony tylko Ansari - jej postać spina raczej klamrą poszczególne motywy filmu. Występują również Charles Simonyi, Dumitru Popescu z rumuńskiej ARCA, zbieracze kosmicznego złomu z Kazachstanu, i in. Największe wrażenia na mnie zrobiły zdjęcia z Bajkonuru - iście księżycowy krajobraz!