Maj 20, 2012, 08:14

Autor Wątek: Ceny rakiet  (Przeczytany 2294 razy)

Offline JSz

• Weteran
Odp: Ceny rakiet
« Odpowiedź #30 dnia: Styczeń 30, 2011, 20:48 »
Ponadto myślę o słowniczku pojęć i zestawieniu silników ;)

Perian - ja pamiętam! Bardzo chciałbym przeczytać takie opracowanie. Myślę też, że nie tylko ja. Jeśli można prosić...

Offline Matias

• Moderator Globalny
  • No to cyk! ;)
« Odpowiedź #31 dnia: Styczeń 30, 2011, 21:12 »

Perian - ja pamiętam! Bardzo chciałbym przeczytać takie opracowanie. Myślę też, że nie tylko ja. Jeśli można prosić...

Ojj tak :)

Offline perian

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #32 dnia: Luty 22, 2011, 18:27 »

Ja też pamiętam, ale mam problem z czasem, tłumaczeniem na polski niektórych pojęć (typy silników, np. staged combustion). No i cudem znalazłem ten wątek ;P

Offline Matias

• Moderator Globalny
  • No to cyk! ;)
« Odpowiedź #33 dnia: Luty 22, 2011, 19:41 »

Ja też pamiętam, ale mam problem z czasem, tłumaczeniem na polski niektórych pojęć (typy silników, np. staged combustion). No i cudem znalazłem ten wątek ;P

Po to jest to forum, żebyśmy rozwiązywali takie zgadywanki ;) Może ktoś z PTR-u nas odwiedzi i nam pomoże ;)

A wątek podklejony, w hołdzie ludziom którzy włożyli czas na fajne zestawienia :)
« Ostatnia zmiana: Luty 22, 2011, 19:43 wysłana przez Matias »

Offline perian

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #34 dnia: Luty 26, 2011, 16:44 »
https://spreadsheets.google.com/pub?hl=en&hl=en&key=0Atdwpr7pWe7cdC15M0RYWGNsMUstWHlOcURXTE9BOVE&output=html

Póki co taka wersja, wszelkie uwagi, wytykanie błędów mile widziane. Zaczynamy oczywiście od jedynie słusznych silników pierwszego stopnia, czyli na naftę.
« Ostatnia zmiana: Luty 26, 2011, 16:52 wysłana przez perian »

Offline perian

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #35 dnia: Luty 27, 2011, 19:59 »
Wiem, że pewnie nikt teraz tego nie zauważy, ale korzystając z powolnej niedzieli dorzuciłem nieco silników kriogenicznych. Niestety nadal duża niepewność co do wiarygodności źródeł danych.

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #36 dnia: Czerwiec 29, 2011, 23:21 »
Co prawda nie dotyczy to cen, ale bardzo ciekawa grafika! Jest to zestawienie wszystkich rakiet świata, i choć pochodzi z 1995 roku, niewiele się zdezaktualizowało. W załączniku umieściłem tylko pomniejszony obrazek ze względu na ograniczenia w wielkości plików, ale oryginał można znaleźć na stronie: http://scilib.narod.ru/galleries.html.

Offline Radek68

• Moderator Globalny
  • Uwolniono "SONDĘ"
« Odpowiedź #37 dnia: Lipiec 01, 2011, 23:44 »
Co prawda nie dotyczy to cen, ale bardzo ciekawa grafika!

Bardzo fajne zestawienie! Dzięki.
Są tam też nasze Meteory, a całość zamyka największa - SATURN V (a rozpoczyna Polska RASKO-2 :) ).
╔════════════════════════════╗
║ SONDA - TVP Historia 18.30 ║
╚════════════════════════════╝