Popovkin dziś ogłosił, że Rosja może powtórzyć eksperyment z długotrwałym pobytem ludzi symulującym wyprawę marsjańską, tym razem już nie na Ziemi a na ISS:
http://www.marsdaily.com/reports/Russia_May_Repeat_Mars_500_Simulation_on_Space_Station_999.htmlHmm Ciekawa sprawa

A poza tym Rosja i USA w ten sposób mogą zmniejszyć wydatki na wożenie astronautów na ISS i z powrotem, co pozwoli zwiększyć wydatki tych agencji na inne cele

Choć z drugiej strony, przecież cały czas musi być doczepiony jeden lub dwa Sojuza do ISS, na wypadek awarii na stacji

Ale myślę, że taki eksperyment wykonany w kosmosie jest bardziej porównywalny z wyprawą marsjańską niż zabawa pod Moskwą. Można by też jak wiele razy proponowałem zamykać marsonautów na ,,czas lotu międzyplanetarnego" tam i z powrotem w Habitatach na Antarktydzie czy Devonie a wypuszczać w teren na czas ,,pobytu na powierzchni Marsa". Taki eksperyment byłby o niebo tańszy niż na ISS, ino brakowałoby do pełnej rzeczywistości warunków mikrograwitacji

Ale w skrócie bardziej mi się ISS 500 podoba niż ten MARS 500. Mam nadzieję, tylko, że powrocie po 500 dniach astronautom pozostaną jeszcze jakieś kości