Maj 20, 2012, 07:23

Autor Wątek: Mars 500  (Przeczytany 4556 razy)

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net - polski serwis o tematyce astronatycznej
Odp: Mars 500
« Odpowiedź #105 dnia: Grudzień 05, 2011, 19:26 »
Dziś w Paryżu odbyła się konferencja z udziałem dwóch Marso-500-nautów, oddelegowanych przez ESA. Wybrałem się na tę imprezę.
Riplej można zobaczyć pod tym linkiem:
http://multimedia.esa.int/Replay

...a więcej napiszę od siebie w ciągu kilkunastu najbliższych godzin. :)

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
« Odpowiedź #106 dnia: Grudzień 06, 2011, 18:27 »
Podsumowanie tego spotkania:
http://www.kosmonauta.net/index.php/Technologie/Misje/2011-12-06-mars-500.html

Osobiście muszę przyznać, że zmieniłem swoje zdanie co do sensu Mars 500. Jest to jeden z ważnych elementów studiów, który w takiej formie mógł być przetestowany właśnie w ramach Mars 500 a nie studiów na łodzi podwodnej czy bazy na Arktyce.

Offline esastro

• Pełny
  • LOXem i ropą!, JesTem niesŁyszĄcy ;)
« Odpowiedź #107 dnia: Grudzień 06, 2011, 19:23 »
Witam

Czy restauracje mars 500 ? sam nie wiem kogo ale ja chcę, on nie ma czas moze byc roku i kiedy. ?
http://twitter.com/esastro - blog twitter ?!
http://www.astronautyka.org - Polish Forums Astronautical (PFAstronaut) ?!

Offline ekoplaneta

• Weteran
  • One planet Once chance
« Odpowiedź #108 dnia: Grudzień 06, 2011, 20:33 »
Kanarkusie,więc uważasz że  jednak Mars 500 miał sens? Przecież ,,marsonauci" tu mieli więcej przestrzeni w ,,statku" niż to jest przewidywane w projektach wypraw załogowych na Marsa...

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
« Odpowiedź #109 dnia: Grudzień 06, 2011, 21:38 »
Kanarkusie,więc uważasz że  jednak Mars 500 miał sens? Przecież ,,marsonauci" tu mieli więcej przestrzeni w ,,statku" niż to jest przewidywane w projektach wypraw załogowych na Marsa...

Akurat spytałem się o to Diego Urbiny, który powiedział, że spodziewa się w przyszłości eksperymentów na mniejszej dostępnej przestrzeni.

Offline ekoplaneta

• Weteran
  • One planet Once chance
« Odpowiedź #110 dnia: Grudzień 06, 2011, 21:45 »
Akurat spytałem się o to Diego Urbiny, który powiedział, że spodziewa się w przyszłości eksperymentów na mniejszej dostępnej przestrzeni.

Może powinni nawiązać tutaj współpracę z Mars Society? Od lat czeka na tego typu eksperymenty Habitat na Devonie  :) Również gotowy tam teren do symulacji misji na powierzchni Marsa...

Offline jaro738

• Nowy
  • *
  • You're GO for TLI
« Odpowiedź #111 dnia: Grudzień 06, 2011, 22:28 »
uzasadnienie sensowności zdaniem "w przyszłości miejsca będzie mniej" brzmi jak uczenie jazdy na rowerze sądzajac do samochodu i mówiąc "to to samo tylko w przyszłości kół będzie mniej"...

Offline ekoplaneta

• Weteran
  • One planet Once chance
« Odpowiedź #112 dnia: Grudzień 07, 2011, 08:58 »
uzasadnienie sensowności zdaniem "w przyszłości miejsca będzie mniej" brzmi jak uczenie jazdy na rowerze sądzajac do samochodu i mówiąc "to to samo tylko w przyszłości kół będzie mniej"...

Jaro. Myślę, ze jest to problem poważny, który może mieć wpływ na przebieg misji marsjańskiej. Dlatego proponowałem habitat na Devonie do takich eksperymentów, bo moim zdaniem najwierniej (swoją kubaturą) udaje habitaty, które będę używane podczas takich lotów  :) Poza tym po pół roku zabawy w lot na Marsa (można zaplanować to na czas nocy polarnej) można półtora roku bawić się w ,,badanie Marsa". NASA ma już swój łazik, kiedyś proponowany do badań Ksieżyca (ten co jechał na inauguracji prezydentury Obamy, tylko kto to teraz pamięta?  ::)  ). Myślę, jakby zrobić taki eksperyment, poważny z punktu widzenia naukowego, to wyniki mogłyby być o wiele ciekawsze niż Mars 500  8)

Offline jaro738

• Nowy
  • *
  • You're GO for TLI
« Odpowiedź #113 dnia: Grudzień 07, 2011, 10:41 »
no i cos takiego ja też popieram. Moja opinia odnosiła hd tylko do tłumaczenia sensowności mars500

Offline ekoplaneta

• Weteran
  • One planet Once chance
Odp: ISS 500
« Odpowiedź #114 dnia: Luty 03, 2012, 11:56 »
Popovkin dziś ogłosił, że Rosja może powtórzyć eksperyment z długotrwałym pobytem ludzi symulującym wyprawę marsjańską, tym razem już nie na Ziemi a na ISS:
http://www.marsdaily.com/reports/Russia_May_Repeat_Mars_500_Simulation_on_Space_Station_999.html
Hmm Ciekawa sprawa  ;) A poza tym Rosja i USA w ten sposób mogą zmniejszyć wydatki na wożenie astronautów na ISS i z powrotem, co pozwoli zwiększyć wydatki tych agencji na inne cele  ;)  ;D Choć z drugiej strony, przecież cały czas musi być doczepiony jeden lub dwa Sojuza do ISS, na wypadek awarii na stacji  ::) Ale myślę, że taki eksperyment wykonany w kosmosie jest bardziej porównywalny z wyprawą marsjańską niż zabawa pod Moskwą. Można by też jak wiele razy proponowałem zamykać marsonautów na ,,czas lotu międzyplanetarnego" tam i z powrotem w Habitatach na Antarktydzie czy Devonie a wypuszczać w teren na czas ,,pobytu na powierzchni Marsa". Taki eksperyment byłby o niebo tańszy niż na ISS, ino brakowałoby do pełnej rzeczywistości warunków mikrograwitacji  ;)
Ale w skrócie bardziej mi się ISS 500 podoba niż ten MARS 500. Mam nadzieję, tylko, że powrocie po 500 dniach astronautom pozostaną jeszcze jakieś kości  ::)

Offline astropl

• Weteran
  • Zmieściłem się w Sojuzie :)
    • Loty Kosmiczne
« Odpowiedź #115 dnia: Luty 03, 2012, 12:28 »
Popovkin dziś ogłosił, że Rosja może powtórzyć eksperyment z długotrwałym pobytem ludzi symulującym wyprawę marsjańską, tym razem już nie na Ziemi a na ISS [...]

Mam nadzieję, tylko, że powrocie po 500 dniach astronautom pozostaną jeszcze jakieś kości  ::)

Po pierwsze Popowkin&Co ogłaszają teraz wszystko, co tylko się da, byle zatrzeć w społeczeństwie ubiegłoroczne klęski. A to na Księżyc się wybierają, a to FG-2 majstrują i co tylko dusza zapragnie. A po drugie, to chyba sam poleci na 500 dni, bo wśród swoich kosmonautów chętnych na taką misję raczej nie znajdzie. To nie czasy Polakowa...
Waldemar Zwierzchlejski
http://lk.astronautilus.pl

Offline ekoplaneta

• Weteran
  • One planet Once chance
« Odpowiedź #116 dnia: Luty 03, 2012, 17:07 »
A czemu Waldku chętnych na taką misję w Rosji się już nie znajdzie? Za duże ryzyko zdrowotne? Jeśli tak to mój pomysł z tym habitatem (no dobra nie mój, ale Zubrina  ;D ) byłby najlepszym wyjściem!
« Ostatnia zmiana: Luty 03, 2012, 18:45 wysłana przez ekoplaneta »

Offline astropl

• Weteran
  • Zmieściłem się w Sojuzie :)
    • Loty Kosmiczne
« Odpowiedź #117 dnia: Luty 03, 2012, 17:49 »
A czemu Waldki chętnych na taką misję w Rosji się już nie znajdzie? Za duże ryzyko zdrowotne? Jeśli tak to mój pomysł z tym habitatem (no dobra nie mój, ale Zubrina  ;D ) byłby najlepszym wyjściem!

A ty byś się zgodził? Rosjanie ponoć nawet nie mają możliwości badania gęstości kości bez pobierania próbek, więc jak sobie wyobrażasz zabezpieczenie medyczne takiej misji?
Waldemar Zwierzchlejski
http://lk.astronautilus.pl

Offline jmvh

• Weteran
« Odpowiedź #118 dnia: Luty 14, 2012, 20:08 »
Gdzieś czytałem (ale gdzie?), że przeprowadzone dotychczas w nieważkości doświadczenia wykluczają jakiś wczesny podział komórkowy organizmów wyższych (piszę o czymś, na czym się zupełnie nie znam). Oznaczałoby to niemożliwość rozmnażania bez grawitacji.

Postaram się poszukać informacji na ten temat w papierach - może coś ciekawego niedawno się pojawiło? :)

(Ekhm) I co? Przypomniałem sobie o tym ze względu na wątek jaki pojawił się na sąsiednim forum: Long Duration Microgravity Causing Permenant Eye Deformations

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
« Odpowiedź #119 dnia: Luty 14, 2012, 22:19 »
Gdzieś czytałem (ale gdzie?), że przeprowadzone dotychczas w nieważkości doświadczenia wykluczają jakiś wczesny podział komórkowy organizmów wyższych (piszę o czymś, na czym się zupełnie nie znam). Oznaczałoby to niemożliwość rozmnażania bez grawitacji.

Postaram się poszukać informacji na ten temat w papierach - może coś ciekawego niedawno się pojawiło? :)

(Ekhm) I co? Przypomniałem sobie o tym ze względu na wątek jaki pojawił się na sąsiednim forum: Long Duration Microgravity Causing Permenant Eye Deformations

Oj i chyba wciąż muszę napisać "postaram się"... :(